Alles wat je moet weten over de beveiligingspas

Tijdens het werken dient een beveiliger zich te legitimeren als daarom gevraagd wordt. Dat legitimeren gebeurt door het tonen van een beveiligingspas. Hier lees je welke passen er zijn, wat je ermee kunt doen én hoe je ze aanvraagt.

De grijze beveiligingspas

Iedere beveiligingspas wordt afgegeven door iemand van de Politie die op een daarvoor aangewezen afdeling werkt. De bekendste pas is de zogenaamde grijze pas. Deze pas kan aangevraagd worden als het diploma voor beveiliger behaald is. Het kan tot 8 weken duren voordat je de pas ontvangt dus vraag hem op tijd aan! Na uitgifte is hij maximaal 3 jaar geldig.

De kosten voor het aanvragen van de beveiliging pas bedragen € 135,- inclusief BTW en afgifte kosten. Bekijk alle informatie over de aanvraagprocedure en benodigde documenten op de website van de Politie.

De grijze pas geeft recht om werkzaamheden te verrichten zoals ze benoemd zijn door de wetgever: particuliere beveiligingswerkzaamheden die resulteren in het beveiligen en bewaken van alle soorten panden, het uitvoeren van controlerondes en andere vormen van surveillance en nog meer andere veiligheidswerkzaamheden zoals het bewaken van evenementen en festivals.

Andere beveiligingspas kleuren

  • De groene beveiligingspas: Is bestemd voor beveiligers in opleiding en heeft een beperkte geldigheidsduur.
  • De blauwe beveiligingspas: is bestemd voor een beveiliger die uitsluitend werkt in de horeca of tijdens evenementen.
  • Een oranje beveiligingspas is bestemd voor beveiligers die opgeleid zijn als voetbalsteward. Hun werk verrichten zij in en rondom de stadions, tijdens voerbalwedstrijden